Stanovisko poslanca NR SR, Józsefa Nagya novele Zákonníka práce o výpovedi pre dôchodkový vek

05.06.2013 Bratislava

Stanovisko poslanca NR SR, Józsefa Nagya, člena výboru NR SR pre sociálne veci k predloženej novele Zákonníka práce z dielne SDKÚ-DS a k medializovaným informáciám o podobnom zámere Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny uznávať ako dôvod pre výpoveď dôchodkový vek


Strana Smer zjavne neverí vlastným víziám o vytvorení 60 000 nových pracovných miest a tak sa v piatok chytila návrhu SDKÚ-DS, ako topiaci sa slamky.

Opatrenia vlády v oblasti aktívnej politiky zamestnanosti sa po roku ukázali ako neúčinné. Zlyhali národné projekty pre mladých u dopravcov či u samospráv (12 resp. 270 pracovných miest) ale ani podnikatelia veľmi neocenili podporu na úrovni minimálnej mzdy. Vyše 70 000 mladých ľudí stále čaká na akúkoľvek ponuku. A prognózy na koniec roka sú ešte horšie.

Možnosť výpovede z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku je diskrimináciou. Ak nestačia peniaze na financovanie nezamestnaných a pracujúcich dôchodcov, nech vláda zakáže súbeh dôchodku a pracovného vzťahu, ale s tým, aby si pracujúci dôchodca mal možnosť sám vybrať.

Ale topiaci sa (v sľuboch) aj slamky chytá. Lebo ak sa im miesta nedarí vytvoriť, tak aspoň uvoľniť.

Po tom, čo minister Richter pred týždňom avizoval zavedenie tohto opatrenia, spravodajca Smeru v piatok v parlamente chytro odporúčal svojim kolegom rovnaký návrh z dielne SDKÚ-DS podporiť do druhého čítania.

Ministerstvo práce a aj poslanci Smeru tým dokazujú, že ich riešenie pre mladú generáciu je zatiaľ len vo vytlačení starších zamestnancov.

Dôvod? Zjavne ani oni neveria vlastným víziám o vytvorení 60 000 nových pracovných miest, ktoré teraz predstavili a idú radšej na istotu. Obetovať dôchodcov. Ďalšia rana istoty do radov vlastných voličov.

Nezabúdajme, že najviac dôchodcov pracuje v štátnej správe či v samosprávach, v školstve a v zdravotníctve. Na tieto pracovné miesta má rozhodujúci vplyv vládny kabinet cez rôzne nástroje a keď bude chcieť, vylepší si štatistiky, aj za cenu vyhadzovania hlava-nehlava.

Len to neviem, o čo im viac ide: znížiť mieru nezamestnanosti alebo zlepšiť čísla v štátnom rozpočte.

Ja mám z toho pocit, že skôr to druhé, lebo minister Richter sa ani slovom nezmienil o potrebe, o záväzku zamestnať mladých nezamestnaných alebo aspoň zachovať uvoľnené pracovné miesto.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región